Anabilim Dalımız

HASTALARIMIZA BİLGİLER

 

ORTODONTİ NEDİR?     

 

Ortodonti; dişler ve yüzdeki düzensizliklerin (maloklüzyon) teşhisi, önlenmesi ve tedavisiyle ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Ortodontik tedavinin ana amacı fonksiyonel ve estetik açıdan sorunsuz çene kapanışıdır. İyi bir kapanış; ısırma, çiğneme ve konuşmayı kolaylaştırır. Ağız sağlığının geliştirilmesi ve böylece genel sağlığın da iyileşmesine yardımcı olur ve kişinin özgüvenini artırır.

 

Çocuklar ilk defa ne zaman ortodontik kontrolden geçmelidir?

Tüm çocuklar 7 yaşını geçmeden ortodonti kontrolünden geçmelidir. Bazı bozuklukların erken teşhis yöntemi ile henüz oluşmadan önlenebilmesi mümkündür. Dişler ile ilgili sorunlar için çoğu hastada süt dişlerinin değişmesi beklense de bazı iskeletsel sorunların çözümü erken yaşlarda çok daha kolay olabilmektedir.

 

ORTODONTİDE KULLANILAN AYGITLAR

 

1. Sabit ortodontik tedavi

Ortodontistlerin tedavide en sık kullandıkları yöntem dişlerin üzerine braket yerleştirmektir. Metal braketler en sık kullanılan aygıtlardır. Daha estetik görüntü için diş renginde olan seramik braketler veya dişlerin arka kısımlarına uygulanan ve dışarıdan hiç görünmeyen lingual braketler de kullanılabilir.

2. Hareketli apareyler

Hareketli apareyler hasta tarafından kolaylıkla takılıp çıkarılabilen apareylerdir. Basit sorunların çözümünde ve genelde erken yaşlarda kullanılır.

3. Ağız dışı apareyler

Bu apareyler, ağız dışından destek alan ortodontik tedavi gereçleridir. Hem dişleri hareket ettirmek amaçlı hem de çenelerin gelişiminin yönlendirilmesinde kullanılabilirler.

4. Şeffaf plaklar

Hafif ortodontik bozukluklarda ya da aktif ortodontik tedavi sonrası elde edilen durumun korunması amacıyla kullanılabilir. Hasta tarafından takılıp çıkarılabilen şeffaf plaklardır.

Yukarıda anlatılan her aparey çeşidi, her ortodontik problem için uygun değildir.  Kliniğimizde muayene olduğunuzda durumunuza en uygun tedavi planı oluşturulur ve size en uygun olabilecek aygıtlar önerilir.

 

İSKELETSEL BOZUKLUKLAR

 

Alt ve üst çenenin doğuştan veya sonradan kazanılan bozukluklarının çoğu erken teşhis ile çocuk büyüme ve gelişimine devam ederken çözülebilmektedir. Eğer büyüme ve gelişim bitmiş ise bu bozuklukların tedavisi ancak ameliyat ile mümkündür.

Kliniğimizde hem bahsedilen erken dönem tedaviler hem de çene cerrahisi yani ortognatik cerrahi uygulanabilmektedir.

 

ORTOGNATİK CERRAHİ

 

Ortognatik cerrahi; çeneler birbirleriyle veya dişler çenelerle uyumlu olmadığında ihtiyaç duyulabilen ve çenelere ilişkin şekil bozukluklarının düzeltilmesine yardımcı olan cerrahi bir yöntemdir. Dişler ortodontik olarak düzeltilir ve sonrasında çeneler cerrahi olarak yeniden konumlandırılır ve gerekiyorsa ortodontik tedaviye devam edilerek ideal düzelme sağlandığında tedavi bitirilir. Bu işlemler, sadece yüz görünümünü geliştirmekle kalmayıp, ayrıca dişlerin birbiriyle uyumunu ve düzgün fonksiyon görmesini de sağlar. Bu şekilde hasta daha rahat çiğneyebilir ve konuşabilir.

 

DDY ( DUDAK DAMAK YARIĞI)

 

DDY, embriyolojik dönemde çeşitli nedenlerden dolayı bebeğin yüz bölgesindeki yapıların birleşme kusuru nedeniyle ortaya çıkar. Halk arasında tavşan dudaklılık olarak bilinir. Toplumda her 1000 doğumdan birinde görülür.

Bebekte dudak yarığı, damak yarığı ya da her ikisi birden olabilir.

Ortodontistler dudak damak yarıklı bireylerin hayatlarında büyük ve hayati rol oynarlar. Ortodontistler, doğumu takip eden 1. gün ile 20’li yaşlara kadar geçen uzun bir yaşam aralığında, çeşitli dönemlerde hastanın tedavisinde aktif rol oynarlar.

Bebek damağında bir yarık ile doğmuşsa, ilk müdahale edilmesi gereken konu beslenmedir. Yarık dudak ve damaklı bebeklerin doğumlarını takiben 1-2 gün içinde ortodonti kliniklerine sevk edilmeleri gerekir.

Damağında yarık olan bebek anne memesini veya biberonu olması gerektiği gibi ememez. Emme fonksiyonunu, dolayısıyla beslenmeyi düzene sokabilmek için öncelikle “beslenme plakları” yapılması gerekebilir. Böylece bebeğin aldığı besini yutabilmesi ve dolayısıyla sağlıklı beslenebilmesi sağlanır. Ayrıca beslenme zorluğu çeken bebeklerde özel biberon ve biberon başlıklarının da kullanılması faydalı olacaktır.

Bu erken dönemde, beslenme plakları dışında farklı uygulamalar da mevcuttur. Bu uygulamalar ile bebeğin 4-6 aylık olduğunda geçireceği dudak kapatma ameliyatına kadar ağız içi ve burun dokularına şekil verilmesi ve böylelikle ameliyatın başarısının arttırılması da mümkündür. Bu alternatiflerin de ortodontistler ile görüşülmesi ve detaylı bilgi alınması yerinde olacaktır.

Hekimler ve ekoller arasında ufak değişiklikler olmasına rağmen, ortalama olarak 4-6 aylık bebeğin dudağı, 1-1,5 yaşındaki bebeğin damağı ameliyatla kapatılır. Bu ameliyatlara bağlı olarak üst çenenin bir miktar geride konumlanması, dar kalması ve üst çenedeki dişlerin düzgün sürememesi çok normaldir. Bu sorunların tedavisinde de yine ortodontistler devreye girecektir. Dudak-damak yarığına sahip olan çocuğunuzun 7-8 yaş civarında tekrar bir ortodontist muayenesine götürülmesi gerekmektedir. Ortodontist gerekli görürse hemen, gerek görmezse biraz daha ileri yaşlarda sizi tekrar tedaviye alacaktır. Üst çeneyi genişletecek, öne alacak, dişleri düzeltecek tedaviler uygulayacaktır.

 

Daha ileri yaşlarda dudak ve damak yarığına sahip hastaların dişlerinde ve üst çenelerinde, yarık bölgesi düzeltilmiş olsa da bazı bozukluklar görülebilmektedir. Bu durumda çoğu zaman ortodontik tedavi ile beraber yine çene cerrahisi yapılabilmektedir.

Kliniğimizde Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi ile koordine bir şekilde, her yaştaki dudak ve damak yarıklı hastaların tedavileri yapılabilmektedir.

 

HASTALARLA İLGİLİ PROSEDÜRLER

 

Kliniğimizde muayene için randevu almaya gerek yoktur. Mesai saatleri içinde muayene için gelen hastaların hepsi en kısa zamanda muayene edilerek bilgilendirilir.

Kliniğimize Kırıkkale ve çevre illerden gelen yoğun talepten ve ortodontik tedavilerin ortalama iki yıl ve üzeri sürmesinden dolayı başvuran bütün hastalarımızın tedavilerine başvurdukları tarihte başlanamamaktadır. Başvuran hastalardan sadece ağız hijyeni iyi olan, dişlerini düzenli fırçalayan, tüm dolguları ve diğer diş tedavileri yapılmış hastalar hasta sırasına alınır ve en kısa zamanda tedavilerine başlanır.

Ortodontik tedavi sürecinde dişlerin ekstra bakımı gerekir. Yiyecek artıkları tedavide kullanılan braketler, teller, ve diğer apareyler üzerinde birikir ve temizliği zorlaştırır. Bu dönemde diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının önlenmesi için, her ana ve ara öğün sonrası dişlerin fırçalanması gerekir. Bu yüzden hastaların ortodontik tedavi öncesinde iyi bir ağız hijyeni ve düzenli diş fırçalama alışkanlığını kazanmış olması gereklidir.